top of page
  • Obrázek autoraBLOG

Chevrolet Suburban - příměstské auto do městských kolon


Nemohu si pomoct, mám ta velká americká auta rád. Nemyslím současná SUV, ale ta starší a hranatá s velkou spotřebou a neekonomickým projevem. Ano, dalo by se říct, že si tím asi léčím nějaké komplexy, že si dodávám sebevědomí, znám i hodně košilatých vtipů na toto téma. Taky mě můžete nařknout z nabubřelosti a třeba na tom i trochu pravdy bude. To ovšem nijak nezmění můj obdiv k americkým truckům, pickupům a vanům 80. a 90. let. Důkazem toho je můj Chevrolet Tahoe 97, daily driver již 12 let. Nebo moji nedávní Dodge Ram 84 či Ford Econoline 88


Tenhle Suburban, to je ale takový opožděný dáreček k vánocům, auto do kterého se zamilujete na první pohled. Koupil jsem ho na Floridě, od policisty v důchodu. Jmenuje se Gary, staví si doma v garáži klasické Hot rody i okruhová závodní auta a potřeboval nutně něco většího (ten pocit každý jistě znáte) pro nově pořízený Airstream. Co se týká pořádku ve voze, byl chlapík sice salámista (moc se omlouval, že nestihnul vůz vyčistit, zato nádavkem natankoval plnou nádrž!), ale mechanicky - motor, podvozek, nápravy i brzdy - vše ok.


Z Floridy je to daleko, velmi daleko, čekání bylo nekonečné. Přesto jsem se, po první pořádné prohlídce technického stavu, konečně i svezl. Suburban do poslední chvíle ve Státech sloužil, neočekával jsem tedy žádné problémy. Motor za studena krásně naskočil, sytiči stačilo pár minut a vyrovnaný volnoběh umocnily duální výfuky. Pouhých 160hp na 2,5t auto mě zprvu nenaplňovalo velkým očekáváním, nicméně karburátorová 350, spárovaná se čtyřkvaltovou automatickou převodovkou (THM 700R4) dokáže s autem celkem svižně hýbat. Samozřejmě na sprinty s ním nikam nepojedu. Také ovládání 5,6 m dlouhého korábu je díky posilovači řízení překvapivě snadné a pohodlné. Rozvor skoro 3,3 m dodá jízdě pohodlí i komfort a komplet nové brzdy se projevily okamžitě.

První pocit z jízdy je, jak to jen nazvat, takový opravdu americký. Krásný rozhled z prostorné kabiny i z vyššího posezu, zároveň obklopen hromadou železa. Jedna specialitka těchto ročníků, elektricky ovládané okno zadních vyklápěcích dveří, je také naprostá pecka. Jedno pěkné starší propagační video, stopáž 2:48, tam je to krásně vidět. Otevírání pátých dveří je sice technicky mírně nedořešené, musíte napřed stáhnout okno a otevřít si zevnitř, než naložíte nákup, ale ten výhled ze zpětného zrcátka to vynahradí.


No uvidím, jak si spolu potykáme, mohlo by nám to klapnout, zatím hledám vhodnou přezdívku.


Každopádně welcome home, Burb!



528 zobrazení
bottom of page